2014

novostavba lékárny Fakultní nemocnice Olomouc

adresa:ul. I.P.Pavlova, p.č.711/1, k.ú. Nová Ulice
klient:Fakultní nemocnice Olomouc
zpracovatel projektu:atelier-r, s.r.o., Uhelná 27, Olomouc
architektonické řešení:Miroslav Pospíšil
spolupráce:Daria Johanesová, Martin Karlík, Robert Randys, Milena Koblihová, Lucie Rohelová

architektonicko-urbanistické řešení

Objem budovy lékárny je tvořen dvěma hmotami. Půdorysný tvar hlavní hmoty reaguje na situaci okolní zástavby. Větší hmota lékárny má jednoduchý funkční a kompaktní tvar. Plné plochy fasády jsou propíchnuty okenními otvory pouze v místech, kde je to z hlediska provozu nutné. Okna jsou svým kruhovým nebo oválným tvarem výrazným oživením ploch. Tyto tvary symbolizují kruhové tablety nebo podélné, oválné ampule. Fasáda je řešena jako kontaktně zateplený plášť s grafikou rostlinných motivů odkazujícími na původ léčiv v bylinách. Tato grafika je řešena dvouvrstvou omítknou - tzv. antisgrafito. Ve vyšší budově je umístěno těžiště provozu lékárny, tj. laboratorní provoz, specializovaná pracoviště sterilní přípravy a oddělení ředění cytostatik. V suterénu z pohledu ulice I.P. Pavlova se pak rozkládá centrální sklad léčiv pro celou nemocnici, který je díky svažitosti terénu přístupný pro zásovování ze zadní části lékárny.

Druhou hmotou stavby, která je určená pro provoz veřejné části lékárny, tedy výdejny léčiv a zdravotních pomůcek, je přízemní protáhlá část orientovaná do rušné ulice I.P.Pavlova. Její hlavní, prosklené průčelí tvoří uliční čáru, kopíruje sklon terénu a provází tak kolemjdoucí podél celého objektu. Po celou tuto dobu umožňuje nahlédnout do interiéru a láká tak vstoupit dovnitř. Plné plochy této nižší hmoty jsou řešeny jako pohledové monolitické železobetonové stěny jak ze strany exteriéru, tak z interiéru.

  •  stavba obdržela titul Stavba roku  v kategorii Stavby technologické a pro průmysl a zemědělství v rámci soutěže Stavba roku 2014 Olomouckého kraje