2010

novostavba objektu PET-CT v areálu FN Olomouc

adresa:Fakultní nemocnice Olomouc, parc.č.149/1
klient:Fakultní nemocnice Olomouc
zpracovatel projektu:ateliér-r,s.r.o., Uhelná 27, Olomouc
architektonické řešení:Miroslav Pospíšil
spolupráce:Martin Karlík, Robert Randys, Veronika Eliášová, Daria Johanesová

architektonické řešení

Nové pracoviště PET CT je situováno do svažitého pozemku před stávající klinikou nukleární medicíny. Objekt je jednopodlažní, nepodsklepený, ze tří stran skrytý pod terénem. Stavba má obdélníkový půdorys, hlavní vstupní průčelí je orientováno směrem jihovýchodním. Před líc fasády předstupuje „železobetonový límec“ na hloubku 1500 mm, boční a vrchní část „límce“ je zkosená. Fasáda objektu bude provedena z pohledového betonu (obvodová ochranná slupka). Vložený blok vyšetřoven má fasádu v černém odstínu s grafickým motivem vln (symbol elektromagnetického vlnění, které je základem zde aplikované metody vyšetření)

Dům má pouze jedno velké pásové okno navržené v průčelní stěně. Toto prosvětluje navazující pracovny personálu. Do ostatních místností je přivedeno denní světlo shora, pomocí světlovodů.

 

  • stavba získala Čestné uznání v kategorii novostavba v rámci akce Stavba roku Olomouckého kraje 2011 
  • stavba byla publikována v časopise ARCHITEKT č.06/2010, jako Top realizace 
  • stavba byla publikována v časopise DOLCE VITA – leden 2011 
  • objekt obdržel Čestné uznání od Sdružení za krásnou Olomouc